Jeg har stort sett gitt meg med å lese mange av nettavisene i Norge. Årsaken er selvfølgelig delt, men mye skyldes rett og slett overskriftene som er brukt.

Design og layout

For det første orker jeg ikke designet og layouten på de aller fleste. De er overfylt med reklame, er vanskelige å finne fram på og du blir sittende å bla for mye for å finne noe interessant. Selv om du bruker Adblock Plus eller andre tillegg, får man ikke den store surfeopplevelsen.

Optimalisering for RSS

Dagbladet, VG og Aftenposten har tydeligvis journalister som har spesialisert seg på å skrive artikler for papiraviser. I disse er det viktig med en «catchy» overskrift som fanger blikket, vanligvis sammen med et bilde. Det fungerer sikkert, uten at jeg skal påstå at jeg er noen ekspert på journalistiske virkemidler.

På web fungerer ikke dette like godt, blant annet fordi mange ønsker å benytte seg av RSS-feeds. Da får du minimum opp overskriften, eventuelt en liten ingress, avhengig av hva slags leser du benytter. For å fange interessen bør med andre ord tittelen si noe om hva artikkelen handler om.

For å illustrere har jeg plukket ut et par overskrifter fra i dag. Du kan jo gjette selv hva de handler om:

Holder helt til siste side
Gulljenta nekter å satse på heltid
Knock out!
- Han gurglet blod

De fleste nettaviser spesialisert på IT er stort sett litt bedre, men det er mange dårlige (og delvis misvisende) overskrifter der også.