1. Gratis

Ubuntu er basert på fri programvare og er helt gratis.

Så billige som blant annet netbooks er nå, begynner lisenskostnader å bli en betydelig del av prisen. Ubuntu har forresten ikke like høye krav til maskinvare som andre operativsystemer, så har du veldig lavt budsjett kan du spare penger der også.

2. Installasjon av operativsystemet

Glem lisenskoder, aktivering og validering! Ubuntu, og de fleste andre store Linux-distribusjoner, er lekende lett å installere. Last ned og brenn på en CD eller legg den på en USB-penn. Du trenger ikke en gang gjøre endringer på maskinen din for å teste den; Prøv den rett fra CD-en uten å installere noe.

En annen ting er at du kan bruke Ubuntu til noe fornuftig med en gang, ettersom den kommer med nettleser, kontorstøtteverktøy, bildebehandlingsprogram, lynmeldingsklient, brenneprogram, lyd- og videoavspiller og klient for mikroblogging ferdig installert.

3. Programmer

Installasjon av programmer er enklere enn i både MacOS og Windows.

Man kan på mange måter sammenligne det å installere programmer på Ubuntu med iPhone App Store eller Andoid Market. Velg de programmene du vil ha og de blir installert på minutter. Og finner du ikke det du vil ha, kan du legge til flere programvarekilder og finne enda fler.

Du slipper også å sjekke etter nye versjoner selv. Ubuntu varsler deg når det kommer nye versjoner og installerer dem for deg med et par museklikk.

4. Virus og antivirus

Hvorfor skal du bruke prosessorkraft og minne på antivirus når du kan bruke et operativsystem hvor det er helt unødvendig? Miljøfiendtlig er det også.

Det finnes antivirus for Linux også, men det er ikke nødvendig. Virus er så og si fraværende på Linux.

Prosessorkraft du får til overs kan du heller bruke til noe nyttig, som kalkulasjoner for astrofysikk, nanoteknologi eller proteinstrukturer.

5. Skrivebordsmiljø

Ingen andre operativsystemer har lynmeldinger og sosiale medier integrert på skrivebordet som standard. I tillegg kan Ubuntu skilte med virtuelle skrivebord, støtte for norsk bokmål, nynorsk og samisk og uendelig med tilpassingsmuligheter.

I Ubuntu 10.10 kommer også innebygget støtte for multitouch, selv om det fantes fungerende løsninger med multitouch allerede i 2007.

6. Terminalen

«Aha! Så du må fortsatt inn i et terminalvindu for å bruke Linux», tenker du kanskje? Men det stemmer selvsagt ikke. Vi kommer likevel ikke utenom det faktum at terminalen er noe av det som gjør Linux enestående kraftfull. Ikke fordi den er nødvendig for å bruke operativsystemet, men fordi den er så utrolig nyttig for de litt mer avanserte brukerne.

Skal du kjøre planlagte handlinger, foreta avansert filtrering eller automatisere oppgaver er terminalen og skript helt klart det beste verktøyet. Så hvorfor ikke bare begynne å lære seg kommandolinja først som sist?

7. Ubuntu One

Bruker du fler enn en PC? Da er du absolutt ikke alene, og behovet for å overføre filer mellom dem dukker opp før eller siden.

Ubuntu One gir deg tilgang til 2GB gratis og sikker lagring via nettet som automatisk synkroniserer filene dine. Dropbox er en tilsvarende løsning, men med Ubuntu One kan du også synkronisere kontakter i Evolution, notater fra Tomboy og bokmerker fra Firefox.

Ubuntu One er også integrert med Ubuntu One Music Store, slik at musikken du kjøper derfra øyeblikkelig blir tilgjengelig på alle maskinene dine.

Alle programmer som bruker CouchDB kan integreres med Ubuntu One, og flere og flere legges til fortløpende.

8. Ytelse

Ubuntu er bygget for multitasking helt fra starten. Som nevnt tidligere kommer de fleste Linux-distribusjoner med det meste av det du trenger allerede installert, så miljøet er allerede godt optimalisert for å kjøre det du trenger av applikasjoner og tjenester.

Om du har en liten netbook eller en kraftig server betyr ingenting. Linux skalerer både opp og ned helt utmerket.

9. Stabilitet og sikkerhet

Lurer du noen gang på hvorfor du må starte maskinen på nytt hver gang du installerer et nytt program? Jeg også… Den bærbare maskinen min brukes intensivt minst 8 timer om dagen. Likevel kan det gå ukevis av gangen uten at jeg trenger å starte den på nytt.

Det er en grunn til at Linux er det valget mange bedrifter lander på når de skal sette opp en ny webserver1.

10. Hjelp og support

Linux har en svært liten andel av markedet, om man ser bort i fra servere. Man skulle derfor tro at det er vanskeligere å finne hjelp, men slik er det ikke. Dugnadsånden er helt enestående, og et frivillige apparat tilbyr helt unik brukerstøtte dersom du bruker riktige kanaler2.

Du slipper også å betale for tilgang til fora og bli bombardert med reklame når du leter etter hjelp, slik det ofte er med proprietær programvare.

Så, hvorfor bruker ikke du Ubuntu?

  1. Linux har en andel på nesten 75% på webservere []
  2. De internasjonale kanalene kan tilby best support, men det finnes også for eksempel norskspråklig forum []